Logo

Telegram
Facebook

Реконструкція пам'ятного знака "Афганістан, ти - вічний біль..." - спільний проект влади та громади


24 травня 2018 року у міськвиконкомі відбулася зустріч представників міської влади з ветеранами Афганістану – членами міських громадських організацій – Синельниківського міського осередку Всеукраїнської громадської організації «Ніхто крім нас» Дніпропетровської області (керівник Олексій Решетняк) та Синельниківської міської організації Дніпропетровського обласного об’єднання ветеранів Афганістану Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів – інтернаціоналістів), керівник Ігор Блошенко. Під час зустрічі представникам об’єднань громадян презентовано ескізні наміри щодо реконструкції пам’ятного знака «Афганістан, ти - вічний біль…», що знаходиться в центрі міста.

Даний пам’ятний знак було встановлено 10 років потому на честь земляків, чиє життя обірвалося на пекучій афганській землі у 1979–1989 роках. До рідної Синельниківщини тоді не повернулося 8 військовослужбовців : 4 - з міста та 4- з Синельниківського району. Всього ж на землі Афганістану свій інтернаціональний обов’язок виконували понад 100 синельниківців.

15 лютого 2019 року ми відзначатимемо пам’ятну дату – 30 років з часу виведення радянських військ із Афганістану. З метою увіковічення пам’яті наших земляків, які загинули на афганській землі, виконуючи свій службовий обов’язок і навіки залишилися молодими, міський голова Дмитро Зражевський підтримав ініціативу Олексія Решетняка щодо реконструкції пам’ятного знака «Афганістан, ти - вічний біль…». На сьогоднішній день підготовлено ескізні наміри.

На розсуд афганців проект представила Світлана Шеремет - начальник відділу архітектури та містобудування міської ради. За її словами, передбачається виконати роботи по реконструкції стін, розташованих поруч з пам’ятним знаком (їх укріплення, покриття мозаїкою, встановлення гранітних плит з портретами загиблих та картинами – афганською тематикою, мапою Афганістану) та облаштування території навколо тротуарною плиткою. Орієнтовна вартість реконструкції становить 130,5 тис.грн.

Світлана Шеремет наголосила, що роботи по реконструкції будуть проведені за добровільні внески небайдужих мешканців міста та району, підприємців, громадських організацій, які виявлять бажання взяти участь у цій важливій та необхідній справі. Наразі вже підготовлені листи на підприємства, до народних обранців.

Кошти можна перерахувати на розрахунковий рахунок Синельниківської міської ради ветеранів:

р/р 26001000144767,

МФО 305482,

ОКПО 24997506, філіал Дніпропетровського АТ «Ощадбанк», призначення платежу: реконструкція пам’ятного знака «Афганістан, ти - вічний біль…».

Представники ветеранських громадських організацій детально обговорили всі моменти реконструкції, зовнішній вигляд самого пам’ятного знака. Афганці в цілому підтримали запропоновані ескізні наміри, внесли кілька слушних пропозицій, що будуть враховані архітектором у подальшому.

«Це вже не перший проект, який втілюватиме в життя міська влада разом із громадою. Яскраві приклади – пам’ятний знак на честь воїнів-земляків, які загинули в АТО, реконструкція пам’ятника на братській могилі по вулиці Квітневій,8. Попереду у нас важлива дата – 30 –річчя виводу військ із Афганістану. Давайте будемо єдині та спільними зусиллями зробимо цю важливу справу!» - закликала присутніх та городян Юлія Петрукович, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради.

img-20180524-151459.jpg
img-20180524-153146.jpg


adm. - 24.05.2018.