Logo

Telegram
Facebook

Продовжує роботу міська робоча група з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення


При виконавчому комітеті Синельниківської міської ради продовжує роботу міська робоча група з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. Чергове засідання відбулося 26 лютого 2021 року під головуванням заступника міського голови Вадима Кравченка.

Відповідно до звітів, наданих підприємствами, установами, організаціями міста до Пенсійного фонду України, в окремих були відмічені ознаки порушень трудового законодавства. Тож члени комісії детально розглянули та проаналізували письмові пояснення 16-х суб’єктів господарювання. З’ясувавши причину в кожному конкретному випадку, жодного порушення не підтвердили.

Також обговорили питання щодо заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску та страхових внесків на виплату пільгових пенсій на підприємствах Синельникового. Станом на 01 січня 2021 року найбільшим підприємством-боржником є Синельниківський ресорний завод.

У роботі групи взяла участь Ніна Болтнєва, яка очолює Синельниківську міськрайонну філію Дніпропетровського обласного центру зайнятості. Вона звернула увагу на те, що через коронавірусну пандемію, в Синельникове повертаються особи, які раніше працювали поза межами міста. Таким чином спостерігається збільшення кількості осіб, які звертаються за послугами до центру зайнятості.

На превеликий жаль, деякі синельниківські роботодавці (в першу чергу фізичні особи-підприємці), приймаючи на роботу, не оформлюють працівників офіційно.

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому, втрачає страховий стаж.

З метою уникнення порушень трудового законодавства, члени комісії вирішили активізувати інформаційно - роз’яснювальну роботу серед населення міста. Відповідні матеріали будуть підготовлені та розміщені в засобах масової інформації, направлені суб’єктам господарювання. У подальшому планується також і проведення рейдових заходів.

Міська робоча група з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, звертаючись до громадян, нагадує, що відповідальність за порушення законодавства щодо офіційного працевлаштування передбачена ст.265 Кодексу законів про працю України. Роботодавцям треба пам’ятати, що: «Посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (примітка: станом на 01.01.2021 це – 60 тис.грн.) , встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження;

вчинення порушення, передбаченого абзацом другим цієї частини, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення…».


adm. - 01.03.2021.