Logo

Telegram
Facebook

Привітали охоронців державних рубежів


28 травня 2015 року Синельниківська історико-пошукова організація «Пошук-Дніпро» під керівництвом Євгенія Трушенка організувала та провела заходи, присвячені 97-й- річниці Прикордонних військ та Дню прикордонника.

Цього дня до міста Синельникового прибули воїни-прикордонники різних поколінь з м.Дніпропетровська, м.Новомосковська, Синельниківського та Новомосковського районів.

У заходах також взяли участь: секретар міської ради Тетяна Кучерук, військовий комісар Синельниківського об`єднаного міського військового комісаріату Вадим Калінін представники громадськості, ЗМІ, школярі, демобілізовані синельниківці - прикордонники, які повернулися із зони АТО.

Розпочалися заходи мітингом на подвір`ї загальноосвітнього навчального закладу №5. Місце проведення обрано не випадково. Це священна земля. Адже тут у 1941 році загинуло понад 600 прикордонників 95-го Наддвірнянського прикордонного загону, які обороняли м.Синельникове від нацистських окупантів.

Секретар міської ради Тетяна Кучерук, вітаючи присутніх, зазначила, що зустрічі прикордонників на синельниківській землі стали вже традиційними. Щороку місто гостинно зустрічає гостей у зелених кашкетах - тих, хто в різні часи проходив службу на державному кордоні, хто виконує службовий обов`язок перед своєю Батьківщиною та державою у наші дні.

Тетяна Кучерук передала гостям вітання від міського голови Дмитра Зражевського, подякувала воїнам- прикордонникам різних поколінь за самовіддане служіння Батьківщині в різних її куточках, за вірність бойовим традиціям, за великий внесок у збереження пам`яті про історію міста та країни, патріотичне виховання підростаючого покоління. Побажала всім бути такими ж згуртованими, ще не один раз зустрітися, поспілкуватися, згадати своїх побратимів, героїв Другої світової війни, підняти бойовий дух, висловити слова подяки тим, хто сьогодні у бойовому строю.

"Нинішнє покоління захисників Вітчизни гідно продовжує бойові традиції своїх батьків та дідів, захищаючи територіальну цілісність України, - зазначила Тетяна Кучерук.- На превеликий жаль, не всі повертаються живими до рідних домівок. Серед них і троє синельниківських воїнів". Пам'ять про загиблих земляків в зоні АТО, про тих, хто пішов із життя в роки війни 1939-1945 рр., вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до братської могили по вулиці 95-го прикордонного загону, названої на честь мужніх прикордонників – захисників м.Синельникового.

Також привітання прозвучали від військового комісару Синельниківського об`єднаного міського військового комісаріату Вадима Калініна, депутатів міської ради Наталії Саратової та Володимира Барановського, засновника руху прикордонників у місті Синельниковому Олега Гречки, члена Перещепінської організації прикордонних військ Олега Ляльки, колишнього прикордонника Червонопрапорного Середньоазіатського прикордонного округу Віталія Юріса, Заслуженого працівника освіти, Почесного громадянина міста Синельникового, керівника Синельниківської пошукової організації "Пошук-Дніпро", полковника Євгена Трушенка.

Цього дня до родини синельниківських прикордонників урочисто включено Ігора Блошенка, який надав благодійну допомогу для благоустрою території біля пам'ятного знаку на честь загиблих прикордонників в роки Другої світової війни. Його донька, за покликом серця, сьогодні проходить навчання в Національній академії Державної прикордонної служби України ім. Хмельницького.

Музичні вітання прозвучали від Петра Філоненка - викладача Синельниківської школи культури та мистецтв, вокальної групи загальноосвітнього навчального закладу №5. Учні другого класу школи та одинадцятикласник Олександр Кальмус передали свої вітання через віршовані рядки.

За вагомий внесок у підтримку прикордонних традицій, активну участь у проведенні військово-патріотичної роботи серед молоді Євген Трушенко був відзначений Грамотою голови організації ветеранів прикордонних військ м.Мелітополя Микити Карацупи. Синельниківцям - прикордонникам, які повернулися із зони АТО, та Євгену Трушенко вручено відзнаки заступника Міністра оборони України Петра Мехеди.

Один із організаторів заходу Володимир Барановський подякував міській владі на чолі з Дмитром Зражевським, керівництву навчального закладу №5, всім небайдужим громадянам за всіляку підтримку прикордонного руху в м.Синельниковому.

Євген Трушенко запросив усіх відвідати історико-краєзнавчий музей школи №5, який сьогодні визнано кращим серед шкільних музеїв Дніпропетровщини. Фонди музею, знайдені та зібрані пошуковцями, складають понад 2500 експонатів часів Другої світової війни. Нещодавно у музеї було відкрито нову експозицію, присвячену нашим сучасникам- захисникам територіальної цілісності та незалежності України. "Ми свято бережемо пам'ять про історичне минуле нашої країни, збираємо матеріали про людей, які творять історію сьогодні. Ми постійно підтримувати зв'язок поколінь", - говорить Євген Трушенко. Документальні матеріали та свідчення очевидців подій різних часів входять до Книги Пам`яті, яка є безцінним скарбом музею, невичерпним джерелом людської пам`яті.

Цього дня мешканці міста та гості також відвідали рубіж оборони м.Синельникового, пам`ятний знак прикордонникам на території Раївської селищної ради, скуштували смачної солдатської каші, згадали незабутні дні військової служби.

p5021738.jpg
p5021709.jpg
p5021733.jpg
p5021720.jpg


adm. - 28.05.2015.