Logo

Telegram
Facebook

На шляху створення об'єднань співвласників багатоквартиних будинків


Цього тижня у міськвиконкомі під головуванням міського голови Дмитра Зражевського, за участю голів постійних депутатських комісій, відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, екології, транспорту та з питань комунальної власності. Під час засідання обговорено питання про створення в місті об’єднань багатоквартирних будинків.

Як зазначалося під час засідання, 1 липня 2015 року набрав чинності Закон України від 14 травня 2015 року № 417 - VІІІ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», що розширює права власників квартир багатоквартирних будинків. Зараз в Україні управлінням будинків у більшості випадків займаються житлово-експлуатаційні контори (ЖЕКи). Вони за щомісячну плату доглядають за прибудинковою територією і обслуговують будинки.

Згідно даного Закону, вже до 1 липня 2016 року мешканці багатоповерхівок повинні самі визначитися, хто візьме турботи про їх будинки. Стаття 9 Закону визначає три можливі форми управління багатоквартирним будинком: товариством власників багатоквартирного будинку (ОСББ); зборами співвласників; управителем, призначеним органом місцевої влади.

За ініціативи міського голови Дмитра Зражевського, у березні поточного року з даного питання було проведено ряд інформаційних зустрічей з мешканцями міста. Так з 21 по 25 березня 2016 року 9 зустрічей відбулося на території обслуговування Синельниківського міського комунального підприємства «ЖЕК-2» (вул. Миру, вул. Воровського, вул. Дзержинського, вул. Перемоги). З 28 березня по 31 березня 2016 року стільки ж зустрічей проведено на території будинків, що обслуговує Синельниківське міське комунальне підприємство «ЖЕК-1» (вул. Воїнів Інтернаціоналістів, вул. Леніна, вул. Чехова, вул. Виконкомівська, вул. Ковпака, вул. Куйбишева, вул. Ульянових).
У зустрічах взяли участь: перший заступник міського голови Володимир Яковин, начальник управління ЖКГ та комунальної власності Синельниківської міської комітету Андрій Романівських, фахівці даного управління, керівники комунальних підприємств «ЖЕК-1» - Людмила Панасюк, «ЖЕК-2» - В’ячеслав Халабуда, жителі міста. Власникам квартир запропоновано до 01 травня 2016 року надіслати на ім’я міського голови Дмитра Зражевського листи з підписами мешканців будинку щодо компанії, яка надаватиме послуги по обслуговуванню багатоповерхівки. Ця інформація буде врахована при прийнятті остаточного рішення відносно керуючої компанії на конкретний будинок.

Сьогодні в місті Синельникове знаходиться 156 багатоквартирних житлових будинків, з них 11 – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), 4 – житлово-будівельні кооперативи (ЖБК). У 2016 році створено 2 нових ОСББ – у будинках по вулиці Миру, 43, та вулиці Миру, 39.

Також виявили бажання створити ОСББ мешканці будинку по вулиці Миру, 12а та по вулиці Миру, 44.

Найбільш часті питання при проведенні зустрічей:

Як створити ОСББ (коротко)?

Для створення ОСББ необхідно отримати згоду більше 50% власників (при цьому їм має належати більша частина будинку). Після створення ОСББ, можна самим почати управляти своїм будинком: найняти голову правління, бухгалтера, двірника і т. д. Є ще один варіант – створити юрособа і залучити для управління управителя.

Ініціативна група мешканців (не менш трьох осіб) повинна звернутися в органи місцевої влади, отримати від БТІ список власників житла, після всіх їх повідомити мінімум за 14 днів про те, що буде проходити збори, на яких розглянуть можливість створення ОСББ в будинку.

"Якщо на зборах не набрали потрібної кількості голосів, тоді можливий письмове опитування. І коли рішення вже прийнято, поки готується подання, ініціативна група повинна підготувати проект. У повідомленні повинен бути позначений порядок дня. Якщо ОСББ створюється, потрібно проголосувати за кандидатуру голови, за статут, за те, як ми будемо себе обслуговувати. Тобто всі ці питання виносяться на порядок денний і видаються всім власникам"

Після створення юрособи попередній балансоутримувач (ЖЕК) повинен протягом трьох місяців віддати документи на будинок, якщо ж документи утеряныили відсутні, протягом півроку за власний рахунок їх відновити.

Чи законно створювати одне ОСББ на кілька будинків?

Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» дозволяє власникам квартир і нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках створити одне об’єднання, але тільки за умови, якщо такі будинки об’єднані спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою.

Зауважимо також: у разі створення одного спільного ОСББ для декількох багатоквартирних будинків голосування співвласників щодо створення такого об’єднання та визначення результатів голосування має проводитися в кожному багатоквартирному будинку окремо.

При створенні ОСББ, мешканці будинку будуть мати право на пільги і субсидії?

Право громадян на соціальний захист передбачене статтею 46 Конституції України, і ніхто не має права позбавляти їх отримання державної допомоги. Законом України від 14.05.2015 р. №417-VІІІ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках» (далі — Закон №417), котрий набрав чинності 01.07.2015р. внесено зміни до ст.22 Закону України від 29.11.2001р.№2866-ІІІ «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі — Закон про ОСББ), якими визначено право членів ОСББ на всі передбачені чинним законодавством пільги та субсидії. Зокрема,ст.22 Закону про ОСББ встановлено, що з метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, у яких створено ОСББ, пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг береться до уваги розмір внесків на відповідні потреби, котрий затверджений загальними зборами ОСББ, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на відповідні комунальні послуги, встановленого відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування для суб’єктів господарювання. При цьому право на пільги та субсидії виникає як на комунальні послуги, які член ОСББ отримує та оплачує безпосередньо ОСББ, наприклад, за утримання та експлуатацію будинку, так і на ті види комунальних послуг, договори на отримання яких укладаються громадянами напряму з постачальниками цих послуг, наприклад,оплата за електроенергію чи природний газ. Відмова керівних органів ОСББ, чи іншого постачальника комунальних послуг на надання субсидій чи пільг, якщо громадянин має на них право,може бути оскаржена в судовому порядку. Докладні консультації щодо права на отримання та порядку надання субсидій можна отримати в управліннях праці та соціального захисту населення.


adm. - 07.04.2016.