Logo

Telegram
Facebook

Міська рада затвердила розміри місцевих податків


26 січня 2016 року під головуванням секретаря міської ради Олени Заіки відбулася четверта сесія міської ради VІІ скликання (позачергова), під якої прийнято три рішення про зміни до місцевих податків: земельного, транспортного, на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зміни до раніше прийнятих рішень міської ради прийняті відповідно до змін у Податковому кодексі України, затверджених 24.12.2015 року.

Так щодо податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, його встановлено у розмірі:

- для громадян за земельні ділянки, зайняті житловим фондом, гаражно – будівельними, дачно- будівельними та садівницькими товариствами, індивідуальними гаражами, садовими і дачними будинками, а також за земельні ділянки, надані для потреб сільсько –господарського виробництва, зайняті виробничими, культурно – побутовими, господарськими та іншими будівлями і спорудами – 0,04 відсотки від їх нормативної грошової оцінки. Базова оцінка земель по місту, за інформацією заступника начальника управління ЖКГ та комунальної власності міської ради Оксани Смірнової становить 124,87 грн. за 1 кв.м;

- для юридичних осіб, які входять в перелік юридичних осіб, що можуть мати земельні ділянки на праві постійного користування ( крім державної та комунальної форми власності) згідно статті 92 Земельного кодексу України – 3 відсотки від їх нормативної грошової оцінки.

- для підприємств залізничного транспорту - 1 відсоток від їх нормативної грошової оцінки;

- сільськогосподарські угіддя – 0,7 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.;

- за земельні ділянки на землях водного фонду - 3 відсотки від їх нормативної грошової оцінки;

- за земельні ділянки державної та комунальної форми власності – 1 відсоток від їх нормативної грошової оцінки.

Норми даного рішення будуть застосовані з часу, визначеного Податковим кодексом України.

Щодо транспортного податку, встановлено, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті.

Отже, під дію рішення потраплятимуть легкові автомобілі вартістю понад 1 033 500 грн.

Також депутати затвердили зміни до Положення про справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м.Синельникове. Згідно чинного законодавства, у 2016 році збільшено максимальну ставку даного податку до 3%. У зв’язку з цим по місту встановлено такі ставки податків:

1. для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб у розмірі 1 відсотку від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування (близько 13,78 грн.);

2. для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб у розмірі 2 відсотки від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування (близько 27,56 грн.);

3. для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб у відсотках від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування а саме:

- готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку- 1,5 відсотки (близько 20,68 грн.);

- будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей -2 відсотки (близько 27,56 грн.);

- господарські (присадибні) будівлі допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, тощо - 1 відсоток (близько 13,78 грн.);

- ресторани та бари, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування -1,5 відсотки;

- торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків – 1,5 відсотки (близько 20,68 грн.);

- концертні зали, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції -1 відсоток;

- гаражі -1,5 відсотки;

- казино, ігорні будинки-3 відсотки;

- інші будівлі -1,5 відсотки.

База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, згідно чинного законодавства, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Звільняються від сплати податку:

-господарські (присадибні) будівлі допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, тощо. Пільги з податку, що сплачуються на території міста Синельникового з об’єктів нежитлової нерухомості (які не зазначені в абзаці першому даного пункту) встановлюються в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування.

- об'єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

- з об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності осіб, які мають статус багатодітних сімей та отримують допомогу відповідно до Закону України “ Про державну соціальну допомогу малозабеспеченим сім’ям”, і підтверджується довідкою, виданою управлінням праці та соціального захисту населення міської ради, шляхом звільнення від сплати податку таких осіб.

Наприкінці засідання Олена Заіка запропонувала депутатам надати особисті графіки прийому громадян для подальшого інформування виборців.


adm. - 26.01.2016.