Logo

Telegram
Facebook

Майстер-клас із петриківського розпису


У переддень Великодніх свят Ганна Миколаївна Салькова - майстер петриківського розпису - для мешканців міста провела майстер-клас із українського живопису. Ініціатором виступила сама художниця: неодноразово до неї надходили звернення від земляків провести такі уроки для всіх небайдужих до народного мистецтва дорослих та дітей.

Ініціативу підтримав та посприяв, щоб захід відбувся, міський голова Дмитро Зражевський.

Під час майстер-класу, що проходив у приміщенні міського відділу освіти, учасники (серед яких також були матусі та бабусі разом зі своїми дітьми та онуками) ознайомилися з історією петриківського розпису, типами мазків, знаряддям праці, технікою виконання та особливостями розпису. Опанувавши основні елементи цього малярства, створили власними руками теплу, сповнену любові, роботу – вітальну родинну листівку-мальовку. Тут майстерно сплелися живописні квіти, кетяги калини, листячко - характерні елементи петриківського розпису.

Ганна Миколаївна говорить, що професію художника - живописця отримала, працюючи ще на Синельниківському фарфоровому заводі, потім здобувала вміння та навички вже самостійно. Неодноразово бувала і в Петриківці, де сформувалося це мистецтво. Вийшовши на заслужений відпочинок, жінка мріє створити в Синельниковому так званий «творчий простір», де б кожен житель міста міг поділитися з усіма бажаючими своїми вміннями, своєю творчістю. От і почала вона з того, що любить і вміє сама - з петриківського розпису. Цей захід став однією зі сходинок на шляху до здійснення цієї мрії.

Майстриня висловлює слова вдячності від себе особисто та від усіх учасників майстер-класу міському голові Дмитру Зражевському за підтримку тих, хто мріє відкрити в собі нові таланти. «Сьогодні петриківський розпис — це не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис», - зазначає Ганна Миколаївна.

12.jpg
1.jpg
7.jpg
3.jpg
2.jpg
5.jpg
10.jpg
13.jpg
4.jpg
6.jpg
9.jpg
8.jpg


adm. - 05.04.2018.