Logo

Telegram
Facebook

Інформує відділ з питань НС та ЦЗН міської ради


Щоб ритуал духовного відродження не став причиною фізичного занепаду

слід усвідомити норми безпечної поведінки під час святкування Водохрещення Господня, яке православні та греко-католики традиційно відзначають 19 січня, для чого в кризі прорубують ополонку і, після освячення, повністю занурюються у крижану воду.

Вважається, що освячена в цей день вода має цілющі властивості і справляє благодійний вплив на душевний та фізичний стан людини. Уже, сам акт занурення в крижану воду є свідченням сили волі, хоробрості і прагнення до покращення фізичного та духовного стану.

Та інколи, особливо у «святковому стані», люди стрибають в ополонку скоріше заради бездумного, показного геройства чи випендру, аніж – самовдосконалення. Подібні спроби нібито очищення, підкреслив на нараді з підготовки до святкувань начальник управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Коваленко Сергій Степанович, найчастіше й призводять до трагічних наслідків. І, взагалі, наголосив він, зловживати подібним оздоровленням не варто. Більш того, не слід нехтувати рекомендаціями і застереженнями лікарів та дотримуватися певних правил.

По-перше, перед купанням обов’язково слід пробігтися, адже організм має розігрітися. По-друге, перебування в холодній воді понад 20 секунд має далеко не цілющі властивості. Третини хвилини цілком достатньо, щоб організм не тільки не змерз, але й зігрівся, і в кров «викинулися» гормони, які мають протизапальну дію.

Після занурення обов’язково треба розтертися рушником і зігрітися гарячим чаєм, або більш міцним напоєм в невеликій (100 грамів) кількості. І головне, займатися подібним екстримом – під наглядом медичного працівника.

Стосовно застережень, слід зазначити що під впливом холоду в організмі звужуються судини, збільшується частота серцевих скорочень, а це – пряма дорога до інсультів та інфарктів. І хоча лікарі, в цілому, погоджуються з тим, що короткочасне занурення в холодну воду корисне, застерігають від цього людей з певними вадами здоров’я, схильними до впливу холодової алергії – забороняють взагалі. Отже перед тим, як поринути в обійми крижаної води радимо завітати до лікаря і заручитися його згодою.

На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і питво. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!

О.ЧАЙКІН,

начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради


adm. - 18.01.2016.