Logo

Telegram
Facebook

Інформує Синельниківське об’єднане управління Пенсійного фонду України


Справжні переселенці без пенсій не залишаться

Однією з найгарячіших тем останніх тижнів стала перевірка правомірності надання та призупинення соціальних виплат переселенцям з окупованих територій. Кому й чого призупинили виплати та коли їх буде відновлено?

Згідно з постановою уряду отримувати виплати від держави можуть тільки громадяни, які постійно проживають на підконтрольній українській території. Але не секрет, що нині на Донбасі поширена практика, коли пенсіонери з непідконтрольних українській владі територій реєструються в підконтрольному українській владі місті, оформлюють тут пенсію, а після цього знову повертаються на окуповану територію.

За офіційними даними в Україні зареєстровано близько 1,7 млн. вимушених переселенців. На пенсійні виплати витрачають майже 2 млрд грн. щомісяця. Водночас, за даними СБУ, на сьогодні в Україні є до 900 тис. фейкових переселенців. Підрахували, що держава втрачає на них приблизно 1 млрд. грн. щомісяця.

На сьогодні на підставі списків, які були складені Службою безпеки України, Пенсійний фонд призупинив виплати тим особам, стосовно яких СБУ має інформацію про можливу безпідставну виплату пенсій. Йдеться мова про тимчасове призупинення пенсій. Водночас поновлення виплати тимчасово призупинених пенсій внутрішньо переміщеним особам відбуватиметься на підставі особистого звернення пенсіонера з дати припинення виплати. Якщо людина жива і мешкає на підконтрольній території, яку контролює українська влада, то вона має особисто звернутися в органи Фонду, подати заяву про поновлення виплати пенсії, паспорт та довідку про взяття на облік тимчасово переміщеної особи, - і пенсію буде поновлено. Виплата поновлених пенсій здійснюватиметься на рахунок, відкритий в АТ «Ощадбанк».

Заступник начальника

управління Н.В. Верченко


adm. - 14.04.2016.