Logo

Telegram
Facebook

До Дня охорони праці


За ініціативою Міжнародної організації праці (МОП) з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно 28 квітня, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці.

З метою підготовки та проведення в м. Синельникове заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні 18.04.2016 року було проведено засідання організаційного комітету, на якому були затверджені відповідні заходи під девізом: “Стрес на робочому місці: колективний виклик”.

Усім керівникам і працівникам підприємств, установ та організацій рекомендовано звернути свою увагу на необхідність прийняття конкретних профілактичних заходів, спрямованих на попередження та нейтралізацію потенційних наслідків стресу на робочому місці.

Появи багатьох хвороб людини призводе саме стрес на робочому місці. Зокрема, внаслідок стресу на роботі можуть виникати психічні хвороби – депресії, «синдром хронічної втоми», неврози. Причиною таких хвороб можуть бути підвищені вимоги до працівників, напруженість, інтенсивність трудового процесу, невиконання норм щодо часу роботи та відпочинку, нерівномірний розподіл обов'язків усередині трудового колективу, постійний моральний тиск на працівника з боку колективу чи роботодавця.

Стрес і нервові процеси на робочому місці здатні викликати серцево-судинні захворювання та захворювання шлунково-кишкового тракту.

При розробленні заходів з профілактики, направлених на зменшення такого подразника, як стрес на робочому місці, слід враховувати наступне. Найпростішим та дієвим способом подолання стресу є налагодження режиму роботи та відпочинку. Це має бути звичайним правилом, як для роботодавця, так і для працівника.

До Всесвітнього дня охорони праці органами місцевого самоврядування спільно з відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та підприємствами, планується проведення низки заходів, таких як:

- проведення тематичних нарад з питань управління охороною праці;

- проведення зустрічей з трудовими колективами за тематикою: «Стрес на робочому місці: колективний виклик»;

- проведення «відкритих уроків» на тему: «28 квітня – Всесвітній день охорони праці» для школярів та учнів ліцею, спрямованих на роз'яснення причин виникнення стресу на робочому місці та їх запобігання;

- організація та проведення огляд-конкурсів з визначення кращого підприємства, яке забезпечило у 2015 році якісне функціонування системи управління охороною праці;

- інші заходи.

Начальник управління праці та

соціального захисту населення О.Л. ЗАХАРОВА


adm. - 22.04.2016.