Logo

Telegram
Facebook

Діти з дитсадка №9 здобувають дошкільну освіту в комфортних умовах


Протягом травня-серпня 2017 року в місті активно обговорювалася тема функціонування дошкільного навчального закладу № 9 «Джерельце», що знаходиться на території мікрорайону «Черемушки».

Дитячий садок №9 працює в місті з 1953 року. Це - малокомплектний, розташований у пристосованому приміщенні, заклад, з проектною потужністю 30 місць. До недавнього часу тут функціонувало 2 групи, які відвідувало 43 різних за віком дитини, оскільки не було достатньої площі для облаштування додаткових кімнат.

Приводом для дискусій навколо дошкільної установи став аварійний стан окремих приміщень дитсадка. Такий висновок надали фахівці, які провели незалежну експертну оцінку стану будівлі на замовлення відділу освіти міської ради, відповідно до листа керівника садочка.

Внаслідок цього діти з аварійних кімнат одразу були переведені у безпечні приміщення. З початком нового 2017-2018 навчального року, з метою безпечної життєдіяльності маленьких синельниківців, створення комфортних умов для здобуття ними дошкільної освіти, за вибором батьків, діти перейшли в інші садочки: 38 - до ДНЗ №11, розташованого поруч, 4 – до ДНЗ №12, 1 – до дошкільного відділення навчально-виховного комплексу.

Дана тема неодноразово піднімалася на сторінках місцевої преси. В інтерв’ю журналістам батьки висловлювали побоювання, що дітям в інших дитячих садках буде некомфортно, холодно та інше.

Як почувають себе діти з ДНЗ №9 у нових для них дитячих садках, журналісти перевірили самі, відвідавши разом із методистом міського відділу освіти Любов’ю Балалою три дошкільні заклади.

Першим став найближчий садок №11 "Дружба". До садочку перейшла найбільша кількість дітей разом зі своїми вихователями, нянями. Їх розмістили у вільних відремонтованих кімнатах. Штат садочка №11 також поповнили кухар, технічні працівники із ДНЗ №9. За словами Любов Іванівни, жоден працівник ДНЗ №9 не залишився без роботи.

Вихователі Наталія Богуславська та Галина Федюкова говорять, що новими умовами праці дуже задоволені: у групах тепло, затишно, достатньо місця для навчання, ігрових зон; нові колеги доброзичливі, пропонують допомогу та підтримку. Та головне - задоволені діти, перехід пережили без стресу. Днями для них в музичній залі провели перше свято - Свято осені. Було дуже зручно і для дітей, і для батьків-глядачів, адже таких умов в ДНЗ №9 не було. Тепер у їхніх вихованців є всі умови для навчання та відпочинку.

Сьогодні дошкільний заклад № 11 «Дружба» відвідують 230 дітлахів: 30 - від 2 до 3 років здобувають перші знання про навколишній світ у 2 групах, інші 200 - у 9 групах для дітей від 3 до 6(7) років.

На базі садка, в тому числі, працюють 4 спеціалізовані групи: 2 логопедичні - для дітей з вадами мовлення та 2 групи - для дітей з затримкою психічних процесів.

У приміщеннях для всіх вікових груп, на подвір'ї садка створені належні умови для виховання дітлахів. У закладі є музична та спортивна зали, працює сенсорна кімната з пісочною анімацією, сухим басейном та іншими дидактичними матеріалами для розширення і розвитку світогляду, сенсорного та пізнавального розвитку малюків. З дітьми працює психолог. Велику увагу приділено облаштуванню вуличних ігрових майданчиків.

У садку №12 «Журавлик», як повідомила Любов Балала, сьогодні навчаються четверо вихованців із ДНЗ №9. Це найбільший садок у місті, тут працюють 11 груп. У 2017 році за кошти міського бюджету 100 % завершено заміну старих вікон на енергозберігаючі. На базі садка планується відкрити ще 2 сучасні групи для маленьких синельниківців, у приміщеннях яких вже розпочато капітальні ремонтні роботи при підтримці міжнародного дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

За підтримки німецьких колег, тут впроваджується проект з розвитку життєвих навичок «Вчимося жити разом». Метод навчання «Лялька – персона» - це інноваційний підхід, спрямований на розвиток у дітей позитивного ставлення до себе, свого життя та своїх життєвих перспектив, прийняття інших поглядів, поваги до культурних відмінностей, емпатії, солідарності, соціальної відповідальності, почуття справедливості та рівності. Проект забезпечує відпрацювання таких психосоціальних компетентностей, як: самоусвідомлення і самооцінка, ефективна комунікація, самоконтроль, емпатія, аналіз проблем і прийняття рішень, запобігання і конструктивне розв’язання конфліктів. На формування саме цих компетентностей спрямовано зміст освіти проекту «Нова Українська Школа».

Ляльки-персони дають змогу проводити ефективні, стимулюючі та цікаві бесіди, спрямовані на боротьбу з дискримінацією, формуванню емоційної грамотності, обговорення проблем рівності й заохочення особистісного зростання дітей у безпечній і психологічно комфортній атмосфері. Лялька та її історії навчають малюків співчувати і допомагають зрозуміти, що прізвиська, дражніння, виключення з гри і несправедливе поводження завдають такого ж болю, як стусани та інші агресивні фізичні дії.

Лялька-персона спонукає дітей протистояти несправедливості та упередженням, коли ті стикаються з ними самі або стають свідками такого ставлення щодо оточуючих.

Марія Кійко, мати хлопчика Олексія Дігтярьова говорить, що у садочку її сину дуже подобається, тут комфортно, тепло. Групи великі, просторі. Гарні вихователі, дружні діти. Смачні страви. Дитина ходить до садка з великим задоволенням.

До дошкільного відділення «Веселка» навчально-виховного комплексу, відкритого на базі колишньої школи №7, із дитсадка №9 перейшла 1 дитина. Мати хлопчика Дем'яна Валентина Каліта дуже задоволена, що її син перейшов саме до цього закладу. Дитина тут легко адаптувалася, з задоволенням відвідує гурток англійської мови, заняття з шахів. Рівень розвитку сина, навіть за короткий час, значно зріс. У групах тепло, створено сучасні умови для розвитку дітей.

За інформацією керівника закладу Людмили Данилевської, цього року садочку виповнилася четверта річниця. За підсумками огляду-конкурсу готовності дошкільних закладів освіти міста до нового навчального року, садок визнано переможцем.

Тут працюють 2 різновікові групи: молодша - для дітей 2-4 років та старша - для дітей 5-6 років. «Веселку» відвідують 50 вихованців. З 01 вересня садочок приймає малюків від 2 років.

Для малят створені гарні умови: затишні, естетично оформлені групові, спальні кімнати, сучасні меблі. В національному стилі оформлені переходи, хол прикрашають яскраві банери. Для проведення музичних занять, свят та розваг є світла та простора музична зала, для фізичних занять - обладнана фізкультурна зала. Оформлені різні тематичні куточки, в тому числі «Мій друг Світлофорчик» та «Безпека дитини». Окрім гуртка англійської мови, у музичній залі проходять заняття хореографічного, інструментального, театрального гуртків. На сайті НВК у розділі «Дошкільний підрозділ» розміщена інформація про щоденне меню, щомісячні використання благодійних коштів.

Навчально-виховний комплекс – це цілісна і відкрита динамічна система, яка об’єднує педагогічний процес дитсадка і початкової школи та надає можливості для найбільш чіткого вираження і самоствердження кожної особистості, що в умовах масової школи, як правило, залишається без уваги. Це одна з перспективних моделей сучасного освітнього закладу. Здобувши дошкільну освіту, діти без перешкод продовжують освіту в загальноосвітній школі: майбутній класний керівник знайомиться зі своїми підопічними ще під час перебування дітлахів у дитсадку.

Частими гостями у садочку є учні старшої школи. Вони допомагають вихователям проводити різні заходи, турбуються про малят, всі разом об'єднані у велику родину.

У планах батьків маленького Дем'яна - подальше навчання у шкільному відділенні НВК, адже саме в цьому навчальному закладі перехід дитини із садочка до школи проходить найбільш комфортно та зручно.

Що ж до долі ДНЗ №9, як повідомила Любов Балала, то на даний час за кошти міського бюджету виготовлена проектно-кошторисна документація для виконання ремонтних робіт: установки/демонтажу тимчасових опор під плити перекриття у приміщенні, демонтажу покрівлі та аварійної ділянки стіни, відновлення стіни, капітального ремонту покрівлі (із побудовою нової стропільної системи та покриттям кровельним матеріалом), ремонту відмощення по всьому периметру будівлі. Всього по зведеному кошторису вартість ремонтних робіт становитиме 1941,716 грн.

Підготовлено проект рішення виконавчого комітету міської ради про затвердження кошторису щодо проведення ремонтних робіт по ДНЗ № 9 «Джерельце». На сесії міської ради депутати вирішуватимуть питання доцільності виділення коштів з міської казни на ремонт аварійних ділянок дитячого садочка, враховуючи, що поряд знаходиться сучасний двоповерховий дитячий садок №11 з усіма умовами.

Наразі батьки за власним бажанням можуть обирати не лише дошкільні заклади в різних районах міста, а й вихователя. Прийом дітей до закладів здійснюється протягом календарного року, за бажанням батьків, відповідно до електронної реєстрації. По місту Синельниковому черги до дитячих садків немає.

Гостинно зустрів нових підопічних дитячий садок №11

img-20171102-091620.jpg
img-20171102-091729.jpg
img-20171102-092127.jpg
img-20171102-092321.jpg
img-20171102-092729.jpg
img-20171102-092743.jpg
img-20171102-092005.jpg
Комфортно та цікаво дітям у дитячому садку №12
img-20171102-095933.jpg
img-20171102-095407.jpg
img-20171102-100638.jpg
Гарні умови створені у дошкільному відділенні навчально-виховного комплексу: тут затишні, естетично оформлені групові, спальні кімнати, різні зали, тематичні куточки
img-20171102-105035.jpg
img-20171102-104711.jpg
img-20171102-104822.jpg
img-20171102-104832.jpg
img-20171102-104844.jpg
img-20171102-104918.jpg
img-20171102-105303.jpg


adm. - 06.11.2017.