Logo

Telegram
Facebook

Депутати не підтримали петицію


07 грудня 2017 під головуванням міського голови Дмитра Зражевського відбулася позачергова 26 сесія міської ради VІІ cкликання. На засіданні були присутні керівники структурних підрозділів міської ради за напрямком діяльності, представники підприємств, установ, організацій різних форм власності, підприємці міста, журналісти місцевих газет. На порядку денному пленарного засідання було одне питання «Про розгляд електронної петиції «Про зменшення податку на нерухоме нежитлове майно, відмінне від земельної ділянки».

З даного питання виступила начальник відділу комунальної власності управління ЖКГ та комунальної власності міської ради Оксана Смірнова. Оксана Вікторівна повідомила про те, що на офіційному сайті Єдиної системи місцевих петицій «Ініціюй! Підтримуй! Впливай!» була зареєстрована електронна петиція громадянина Кучка Романа Володимировича, яка набрала необхідну для розгляду кількість голосів – 100. У петиції йдеться про зменшення податку на нерухоме нежитлове майно, відмінне від земельної ділянки в місті Синельниковому.

За інформацією Оксани Смірнової, згідно з чинним законодавством, ставки місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених Податковим Кодексом, належать до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів має бути офіційно оприлюднено відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів є нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами, який набирає чинності з урахуванням строків, передбачених підпунктом 12.3.4 статті 12 Податкового кодексу України.

У 2017 році рішення щодо ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м. Синельникове на 2018 рік, міською радою було прийнято у липні 2017 року та опубліковано в газеті «Твій регіон» 12.07.2017, тобто до 15.07.2017. У разі зміни ставок зазначеного податку після 15.07.2017, норми такого рішення можуть бути застосовані не раніше 01.01.2019.

Враховуючи це, депутати майже одноголосно не підтримали дану петицію. Прийняли рішення розпочати процедуру регуляторного акту відповідно до вимог Податкового кодексу України, Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та законів України про державний бюджет на відповідний рік та до 15 липня 2018 року прийняти рішення «Про ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на 2019 рік».

Міський голова Дмитро Зражевський зазначив, що у 2017 році ставку даного податку було зменшено: з 1,5 % до 1,2%. Проте розмір податку зріс, оскільки ставка податку розраховується у відсотках від розміру мінімальної заробітної плати, яку було підвищено.

Керівник міста наголосив, що міська влада, в рамках чинного законодавства, і надалі працюватиме над тим, щоб створити в місті оптимальні умови для розвитку підприємницької діяльності. При підготовці рішення міської ради про податки та збори на подальші роки будуть розглянуті всі пропозиції, що надійдуть до міської ради.


adm. - 08.12.2017.