Logo

Telegram
Facebook

Депутати міськради проти підвищення тарифів


12 січня 2021 року під головуванням міського голови Дмитра Зражевського відбулася позачергова четверта сесія Синельниківської міської ради VІІІ скликання. До порядку денного було включено єдине питання - «Про звернення Синельниківської міської ради».

З метою уникнення соціальної напруги в місті, народні обранці одноголосно схвалили звернення до Президента України В.О. Зеленського, Прем’єр-міністра України Д.А.Шмигаля, Голови національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) В.В.Тарасюка, Голови Антимонопольного комітету України О.С.Піщанської.

У зверненні депутати висловилися проти зростання у 2021 році цін на природний газ та електроенергію, підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільчих компаній, та звернулися до вищеназваних осіб вжити відповідні заходи щодо недопущення підвищення тарифів на комунальні послуги.

Зокрема, у зверненні говориться:

«В умовах тривалого карантину, зростання безробіття та рівня бідності населення, падіння економіки, продовжується тиск на громадян шляхом постійного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Хоча, на початку карантину, влада України запевняла, що тарифи на комунальні послуги не будуть підвищуватися під час дії в Україні карантину.

Проте, згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, для населення тарифи зросли у всіх містах України.

У нашій державі запрацював ринок газу. Проте, в реаліях українським споживачам цієї соціально важливої, життєво необхідної послуги, нічого позитивного це не принесло. Третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ. Всі постачальники газу переглянули свої ціни і в середньому зростання по ринку склало 25%. Різниця в ціні газу у різних постачальників досягає 35%. Це пов’язано з тим, що в Україні, згідно з методикою розрахунку ціни на газ, орієнтиром є паритет імпорту. Оптова ціна газу всередині країни встановлюється, виходячи з ситуації та ринкової кон’юнктури, які на даний момент сформувалися в Європі. Подорожчання газу призведе до зростання платіжок за опалення, підвищення цін на товари та послуги, що в умовах сьогодення, коли держава продовжує складну боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19, буде додатковим фінансовим тягарем для громадян.

Також є можливим порушення законодавства про захист економічної конкуренції в частині застосування газопостачальниками узгоджених дій, які стосуються встановлення цін на газ.

Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 року №483» визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів - 1,68 грн/кВт год. Таким чином скасовано пільгову ціну на електроенергію за перші 100 кВт год/міс. Слід зауважити, що відповідно до зазначеної постанови вказана ціна на електричну енергію для населення діятиме до 31.03.2021. В подальшому прогнозується зростання тарифу на електричну енергію більш ніж у 2,5 рази, що складатиме близько 3,30 грн/кВт год.

У період коронакризи влада має підтримати бізнес і населення та встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для населення і промисловості можливо розглядати лише після виходу нашої держави з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і рівня життя громадян.

Ми, депутати Синельниківської міської ради, в такій складній ситуації, зобов’язані стати на захист мешканців Синельниківської міської територіальної громади з метою уникнення поглиблення соціальної напруги і висловлюємося проти зростання у 2021 році ціни на природний газ та електроенергію, підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільчих компаній.

Просимо Вас вжити відповідних заходів щодо недопущення підвищення ціни на природний газ та тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній, на електроенергію, а також повернути знижений тариф 3000 кВт год/міс. для будинків, в яких встановлено електричне опалення.

Глибоко переконані, що у скрутні часи держава має захищати своїх громадян, а не бити їм у спину. Тому будь-які рішення уряду та НКРЕКП, що збільшують фінансовий тягар для населення, є несправедливими, невчасними і мають бути негайно переглянуті.

Сподіваємося на Вашу підтримку та порозуміння у вирішенні піднятого питання, важливого не тільки для мешканців нашої громади, а й України в цілому».

Звернення міської ради буде надіслано керівництву країни, НКРЕКП та Антимонопольного комітету України вже сьогодні.


adm. - 12.01.2021.