У сьогоденні високі позиції в рейтингу причин захворюваності та інвалідності займають саме ревматологічні захворювання.
Артрит – загальна назва запальних захворювань суглобів. Це не окрема хвороба, це сукупне поняття для пояснення запальних процесів у суглобі. Є понад 100 видів артриту й пов’язаних із ним станів.
За даними ВООЗ, приблизно кожен сотий житель планети страждає артритом. Найчастіше ревматичні захворювання вражають працездатних людей у віці від 30 до 50 років. Але захворіти може людина будь-якого віку.
Слід розуміти, що хвороби суглобів вимагають тривалого постійного медичного нагляду та лікування.
Біль, обмеження в русі, висока інвалідизація – це те, що несе з собою артрит.
Причини хвороби досі невідомі. Прийнято вважати, що захворювання розвивається в результаті інфекції, яка викликає порушення імунної системи у спадково схильних осіб.
Причини, які можуть впливати на ураження суглобів:
інфекція; зниження імунітету; алергія; травмування; вік і зношування суглобів; надмірні навантаження на суглоби.
Симптоми артриту:
почервоніння;
пухлина;
біль;
висока температура в області враження;
скутість рухів;
ушкодження (деформація суглоба;
втрата функції.
Лікування:
Артрит та артроз лікують різні спеціалісти залежно від причини та характеру захворювання: ревматолог лікує артрити, особливо запального характеру, тоді як ортопед-травматолог займається лікуванням артрозів, які мають ускладнення, переважно з дегенерацією суглобів.
Для встановлення точного діагнозу та направлення до відповідного лікаря, спочатку треба звернутися до сімейного лікаря.
Профілактичні заходи для відвертання поразки на суглоби можуть бути наступними:
дотримання правильного харчування;
відмова від вживання спиртних напоїв;
контроль ваги, боротьба з ожирінням;
оптимізація робочого місця;
лікування інфекційної патології;
правильне чергування відпочинку і трудової діяльності;
систематичні профілактичні огляди у лікаря.
Для профілактики артриту важливо вживати продукти із достатньою кількістю кальцію разом з вітамінами D, F, C, E – вони сприяють покращенню рухливості суглобових з’єднань і зміцненню зв'язок.
При подагрі не можна вживати бульйони, відвари, гриби, субпродукти, цвітну капусту, щавель, квасолю, бобові, юшку та інші.
Відмовитися слід від міцної кави, чаю, фаст-фудів, чіпсів.
Обмежити споживання солі, цуру.
Надзвичайно корисною їжею при артриті є зернова клітковина.
Пам’ятайте, своєчасна консультація лікаря та проведення необхідних обстежень допоможуть встановити точний діагноз, призначити правильне лікування й уникнути втрати функції суглобів!
Будьте здорові! Бережіть себе та близьких!
За інформацією відділу охорони здоров’я міської ради
Прес-служба СМР - 24.10.2025.