ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ повідомляє:

Ботулізм - класична харчова інтоксикація, яка виникає внаслідок вживання продуктів, інфікованих мікроорганізмом клостридіум ботуліном та екзотоксином. Характеризується важким ураженням нервової системи.

Токсини збудників ботулізму стійкі до дії температури та сонячного випромінювання. Токсини руйнуються при температурі 58°С через 3 години , до 80 °С – через 30 хвилин.

Факторами передачі збудників ботулізму можуть бути продукти, забруднені грунтом. Найчастіше причиною хвороби є вживання в їжу інфікованої консервованої продукції (особливо домашнього приготування), а також м′ясних продуктів, риби в′яленої, копченої та баликів, грибів, овочів та фруктів.

Мікроорганізми клостридіум ботулінум при розмноженні не змінюють смак та запах продукту. В твердих продуктах (ковбаса, шинка, балик тощо) мікроорганізми можуть розмножуватися гніздами в місцях де створені анаеробні умови (без доступу кисню).

Цим пояснюється поодинокі випадки ботулізму при груповому вживанні одного й того самого продукту. Інфіковані консерви, як правило здуваються, хоча відсутність здуття не свідчить про безпеку продукту.

Найбільша летальність від ботулізму пов’язана із вживанням рибних консервованих продуктів із таких риб, як плотва, карась, товстолобик, сом, лящ.

Ботулізм не залежить від статі та віку. Найчастіше захворювання дає про себе знати в осінньо-зимовий період, коли вживання консервованих продуктів збільшується. Токсин швидко всмоктується в шлунку та тонкому кишківнику.

Симптоматика ботулізму – одночасно уражуються гладкі м′язи кишківника, виникає рідкий спазм кровоносних судин. З кров′ю токсин потрапляє в усі тканини й органи.

Інкубаційний період при ботулізмі може тривати до 2 годин до 10 діб, в середньому 18-24 години. Чим більша кількість токсину потрапила в організм, тим коротший інкубаційний період і тим важчим буде перебіг захворювання.

Захворювання починається раптово і гостро. Водночас з′являються симптоми нехарактерні для ботулізму, такі як нудота, блювання, слабкість, пронос. Пізніше приєднуються специфічні симптоми погіршення зору, поява «туману» і «сітки» перед очима, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, слабкість, сухість слизових оболонок рота і глотки, що викликає відчуття чужорідного тіла в горлі, важкість ковтання, розлад мови аж до втрати голосу.

Для ботулізму характерна нормальна температура тіла, частий пульс, закреп. Хворий своєю поведінкою нагадує п’яну людину. З′являються значні розлади дихання, які можуть стати причиною смерті на 2-5 день хвороби.

Профілактика ботулізму – контроль при стерилізації та зберіганні продуктів. Це стосується як домашньої продукції так і консервації на харчових підприємствах, консервних заводах та продуктових магазинах.

Пам′ятайте, що консерви, в яких піднялися кришки (бомбажні) не можна вживати в їжу. Приготовлені в домашніх умовах м′ясні, рибні, грибні і овочеві заготовки та продукти повинні виготовляти з дотриманням усіх правил стерилізацій.

Суворо заборонено споживати ковбасу та шинку із запахом прогірклого масла, компоти що мають на поверхні потемнілі плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.